Jadłospis jesienno-zimowy

Organizacja żywienia
w Przedszkolu Samorządowym nr 48 „Bajkowa Kraina”

 

Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 26 sierpnia 2015 rW sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Marzenna Małgorzata Majtas

Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”

JADŁOSPIS  JESIENNY-ZIMOWY

Scenariusz-zajęć-w-przedszkolu-warzywa

Poniedziałki:

Śniadanie: Chleb pełnoziarnisty z masłem, szynka, jajko papryka, kawa na mleku

II śniadanie: Sałatka owocowa  w  sosie brzoskwiniowym , bułka  z żurawiną i masłem

Obiad: Zupa krem z dyni z zieloną pietruszką, gulasz z indyka w sosie jarzynowym, kasza jęczmienna lub gryczana, surówka  z kapusty pekińskiej, ogórkiem świeżym, pomidorem, żurawiną, pestkami  dyni i sosem winegret, kompot.


Śniadanie: Zapiekanka z sera żółtego, polędwicą, ketchup, herbata z cytryną słodzona miodem

II śniadanie: Paluch  słonecznikowy z masłem i miodem, mleko parzone, owoce

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem, pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka  z marchwi, jabłkiem  i jogurtem naturalnym, kompot

Wtorki:

Śniadanie: Chleb ze słonecznika /razowy z pastą jajeczną i szczypiorem, herbata z cytryną.

II śniadanie:  Makaron z truskawkami, serem białym i jogurtem naturalnym , owoce

Obiad: Barszcz czerwony, paszteciki z mięsem,surówka z kapusty kiszonej  oliwą sałatkową, kompot.


Śniadanie: Chleb razowy/słonecznikowy masłem, jajecznica ze szczypiorkiem herbata z cytryną

II śniadanie: Kasza manna  z sokiem , owoce

Obiad: Zupa jarzynowa, szynka w sosie po flamandzku, makaron świderki, surówka z kapusty białej, marchwią, papryką i oliwą, kompot  lub  spaghetti z mięsem szynkowym.

Środy:

Śniadanie: Pieczywo ciemne z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbata z cytryną słodzona miodem

II śniadanie: Jogurt owocowy ,ciastka, owoce

Obiad: Zupa  pomidorowa z ryżem, pulpety drobiowe z zieloną pietruszką, kasza kuskus , buraczki z cebulą i olejem, kompot


Śniadanie: Bułka z ziarnami z masłem  i serkiem waniliowym, morele na talerzyku, kakao, owoce

II śniadanie: Kiełbasa na gorąco, ketchup, pieczywo ciemne z masłem, herbata z cytryną,

Obiad: Rosół z makaronem kotlet pożarski, ziemniaki, surówka z pory , jabłkiem, marchwią i jogurtem naturalnym, kompot

Czwartki:

Śniadanie: Bułka z ziarnami, masłem, ser żółty, pomidor, kakao, owoce

II śniadanie: Ciasto własnego wypieku,kisiel, owoce

Obiad: Zupa  ogórkowa, udka pieczone ,ryż brązowy, surówka z  marchwią, jabłkiem, pomarańczą i jogurtem greckim, kompot


Śniadanie: Chleb razowy z masłem, pastą z makreli, ogórek kiszony, herbata z cytryną, owoce

II śniadanie: Bułka słodka, owoce, herbata owocowa

Obiad: Zupa krem z cebuli z grzankami, strogonow drobiowy, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty z pestkami słonecznikowymi, kompot 

Piątki:

Śniadanie: Kulki czekoladowe na mleku, paluch z ziarnami i masłem

II śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem , szynka, ser żółty, pomidor, herbata z cytryna słodzona miodem

Obiad: Zupa fasolowa lub soczewicy, krokiety rybne ,ziemniaki, surówka z ogórkiem kiszonym, marchewka , cebulą i oliwą sałatkową , kompot


Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z żurawiną, pestkami słonecznika i dyni , bułka  maślana z masłem owoce

II śniadanie: Sałatka jarzynowa, chleb pełnoziarnisty z masłem, krakowska drobiowa  sucha, herbata z cytryną

Obiad: Krupnik z ziemniakami i koperkiem zielonym, kluski z serem  lub naleśniki z serem/dżemem ze śmietaną i jogurtem naturalnym, kompot


* owoce: banan, jabłko, gruszka ,pomarańcz, kiwi, śliwka, arbuz

* woda mineralna :bez ograniczeń

kucharka: Oksińska E

intendent: Kozak.J