O przedszkolu

“Troska o dziecko jest pierwszym i podstawowym sprawdzianem stosunku człowieka do człowieka.”
Jan Paweł II

Od Dyrektora:

“Nasze przedszkole rozpoczęło swoją działalność we wrześniu 1978 roku. Od samego początku było to miejsce przyjazne dzieciom i ich rodzinom.  Rodzice i nauczycielki stworzyli ciepłą, rodzinną atmosferę, która zaowocowała życzliwą współpracą i nie wygasła do dnia dzisiejszego.
Od lat zapewniamy bezpieczny, wszechstronny rozwój naszych wychowanków. Kontynuujemy  tradycję otwartości na potrzeby przedszkolaków, wspieramy ich oraz przygotowujemy do przeżywania sukcesów i porażek.Zależy nam, na tym, żeby nasze maluchy czuły się  tutaj bezpiecznie i komfortowo. Stwarzamy warunki do harmonijnego rozwoju, pomagamy zrozumieć świat, uczymy wrażliwości i szacunku dla drugiego człowieka. Pamiętamy, że czas dzieciństwa, to czas radości i zabawy.”

Przedszkole Samorządowe nr 48 „Bajkowa Kraina” mieści się przy ul. Pogodnej 8 w Białymstoku.Otoczone jest dużym ogrodem, w którym znajdują się urządzenia przeznaczone do zabawy i wypoczynku. W przedszkolu znajduje się 5 oddziałów, do których uczęszcza po 25 dzieci. Sale są po generalnych remontach. Wyposażone zostały w estetyczne i funkcjonalne meble, spełniające standardy dla małego dziecka.

Wychowaniem dzieci zajmuje się kadra nauczycielska, posiadająca pełne kwalifikacje merytoryczne i pedagogiczne. Nauczycielki stale podnoszą swoje umiejętności na różnych formach doskonalenia zawodowego.

Zapraszamy na wirtualny spacer po naszym przedszkolu.

Jubileusz w „Bajkowej Krainie”

Jest sobota 22 listopada 2008 r. Cały personel Przedszkola Samorządowego nr 48 o godz. 8.00 jest w placówce. Wszyscy ubrani są odświętnie, ale wyczuwa się lekką nerwowość, co prawda każdy ma wyznaczone zadanie do wykonania, więc nie ma czasu na rozmowy o odczuciach, mimo to coś sugerują szybkie kroki, urwane nawoływania, ciche wymienianie listy nieznanych nazwisk.

Tak oto szanowni czytelnicy w skrócie można opisać ten ważny poranek w przedszkolu przy ul. Pogodnej 8. Co oznacza ta data dla pracowników tegoż przedszkola? Otóż – Przedszkole Samorządowe Nr 48 otworzyło swoje podwoje w roku 1978, a więc 30 lat temu, a my postanowiliśmy 22 listopada 2008 r. oficjalnie uczcić tę rocznicę. Uroczyste obchody 30 – lecia istnienia placówki połączyliśmy z nadaniem imienia przedszkolu. A imię to jest bardzo adekwatne do tego, co się często dzieje w naszych podwojach, brzmi ono „Bajkowa Kraina”.

W związku z tym około godz. 10.00 zaczęli przybywać pierwsi zaproszeni goście. Kilka minut po godz. 10.00 rozległy się dźwięki poloneza i na salę w rytm muzyki weszły dzieci z grupy IV. Tańczyły oddając charakter utworu, czyli dostojnie i z powagą, nikomu nie pomylił się moment przejścia, a zmiany układu dokonywały się płynnie i perfekcyjnie. Ten pierwszy akcent wprowadził wszystkich w podniosły nastrój. Po wybrzmieniu ostatnich taktów utworu pani Dyrektor Marzenna Małgorzata Majtas zaczęła witać uczestników imprezy.

Wszyscy byliśmy zaszczyceni obecnością takich osobistości jak: Jego Ekscelencja Ksiądz Arcybiskup Edward Ozorowski Metropolita Białostocki z księdzem sekretarzem Andrzejem Dębskim, Ksiądz Piotr Pietkiewicz – wikariusz parafii Świętego Proroka Eliasza, Proboszcz Leon Grygorczuk z Parafii p/w NMP Matki Kościoła, Podlaski Kurator Oświaty Jerzy Kiszkiel, Wizytator Iwona Trusiuk, Pani Lucja Orzechowska– Dyrektor Departamentu Edukacji, Kultury i Sportu, Pani Izabela Pietruczuk z Rady Miasta z Komisji Edukacji i Wychowania, Pani Maria Mieszalska – Goroszkiewicz Prezes Zarządu Oddziału ZNP, pani Barbara Kędzia– Metodyk Miejskiego Ośrodka Doradztwa Metodycznego, emerytowani pracownicy placówki, przedstawiciele Wydawnictwa Didasko, nasi sponsorzy, dyrektorzy innych przedszkoli i szkół, nasi absolwenci oraz przedstawiciele Rodziców. W kilku ciepłych słowach pani Dyrektor podziękowała wszystkim za przybycie i zaprosiła do obejrzenia prezentacji multimedialnej.

Nie uprzedziła jednak, że właśnie przybyła Królowa Baśni i Bajek Całego Świata oraz Poseł Ziemi Białostockiej, który przedstawił prezentację królowej, aby udowodnić jej, że nasze przedszkole zasługuje na nazwę Bajkowa Kraina, gdyż taką krainą jest już od 30 lat. Goście zaintrygowani przebiegiem zdarzeń w skupieniu słuchali słów posła i oglądali zdjęcia wykorzystane do stworzenia prezentacji. Dodatkową atrakcją, niepozwalającą się nudzić była oprawa muzyczna – pani rytmiczka z naszego przedszkola Barbara Kozakiewicz – Kisiel akompaniowała na skrzypcach i Marek Kisiel na pianinie. Serca miękły, a pracownicy przedszkola mieli łzy w oczach. Ta część imprezy zakończyła się uroczystym przyrzeczeniem złożonym przez nauczycielki Królowej. Oto jego fragment „…. przyrzekamy, że nigdy nie stracimy chęci do wędrówki po Krainie Baśni i Bajek…” i na pewno tak się stanie.

Uczestnicy nie zdążyli ochłonąć po przeżyciach związanych z wizytą Królowej, a na salę weszła Dobra Wróżka wraz z całą armią bajkowych postaci. Była tam czarownica, Śnieżka i Calineczka, nie mogło zabraknąć Czerwonego Kapturka i oczywiście wilka, przybył też Kopciuszek i jego siostry, które idą z duchem czasu, bo na bal u księcia przyjechały limuzyną (nie mogły jednak nią wrócić, ponieważ skończyła się benzyna). Te postacie pojawiły się w przedszkolu, ponieważ nauczycielki z grupy IV pani Teresa Gaińska i pani Bożena Matysewicz wraz ze swoimi dziećmi przygotowały inscenizację teatralną pt. „Spotkanie bajek”. Aplauz towarzyszył opuszczaniu sceny przez aktorów. W trakcie tego występu nikt się nie nudził, więc tym łatwiej było skupić się na części oficjalnej uroczystości. A przebiegała ona tak: pani Dyrektor Marzenna Majtas odczytała uzasadnienie celu uroczystości, następnie poprosiła panią Izabelę Pietruczuk o odczytanie Uchwały Rady Miasta w sprawie nadania imienia Przedszkolu Samorządowemu nr 48. W dalszej części o odsłonięcie tablicy z nową nazwą przedszkola zostali poproszeni pani Dyrektor Lucja Orzechowska i pan Kurator Jerzy Kiszkiel, czego sprawnie i z gracją dokonali. Przyszedł czas na wystąpienia gości. Usłyszeliśmy życzliwe i z serca płynące słowa, życzono nam dalszych sukcesów, gratulowano tego, co już udało się osiągnąć, wszyscy zabierający głos podkreślali znaczenia edukacji przedszkolnej dla rozwoju społeczeństwa. Bardzo miło jest słuchać życzliwych rad i podziękowań. Na koniec tej części uroczystości niespodziankę sprawili członkowie Rady Rodziców naszego przedszkola, gdyż oficjalnie ogłosili, że dofinansują kwotą 6 tys. złotych modernizację szatni przedszkolnej.

Po wystąpieniach zaproszonych gości głos zabrała pani Dyrektor przedszkola, podziękował wszystkim za przybycie na uroczystość. Szczególnie ciepłe słowa skierowała do pani Dyrektor Lucji Orzechowskiej dziękując za okazaną pomoc i wsparcie przy realizacji tego przedsięwzięcia. Obecnym na uroczystości przedstawicielom Wydawnictwa DIDASKO, dyrektorom innych przedszkoli, sponsorom i rodzicom życzyła, aby współpraca nadal opierała się na wzajemnym zaufaniu i wspieraniu się w podejmowaniu różnych działań.

Na koniec spotkania swoje umiejętności zaprezentowały dzieci biorące udział w lekcjach tańca towarzyskiego, które odbywają się na terenie placówki. Ubrani w odpowiednie stroje odtańczyli rytmiczny układ do muzyki współczesnej.

Po tej prezentacji wszyscy zostali zaproszeni na spotkanie okolicznościowe, gdzie czekał wspaniały tort, sękacz w pięknym złocistym kolorze i inne smakowitości. Ja też tam byłam, torcik zjadłam, kawkę wypiłam.

Tytułem posumowania: zaproszeni goście w samych superlatywach wypowiadali się o przebiegu uroczystości, sprawnej organizacji, pomyśle na zaprezentowanie placówki. Mamy powody, by być dumni z tego, co się stało.